Az újszülött ruházatának megválasztása

Amikor új családtag érkezik a családba, egy újszülött személyében, akkor a mindennapok során a baba védelme a legfontosabb az időjárási körülményeket illetően. Az öltöztetés kellő odafigyelést igényel a családtagok részéről. Annak ellenére, hogy a család legújabb tagját védeni és óvni kell, a hétköznapi élethelyzetekben elengedhetetlen a szabad levegőn való tartózkodás és a babával való közlekedés. Mindezek tükrében gondosan meg kell választani azt az öltözéket, mely igazodik a hőmérséklethez és mégis kényelmes, praktikus a csecsemő számára.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy hideg esetén több ruhát adhatunk fel, ami melegebb időben természetesen elhagyható. Törekedjünk a réteges öltöztetésre.

Az első néhány hét során gyermeke ideje nagy részét egy kiságyban, takaróban tölti. Ez nemcsak melegen tartja a babát, hanem a test körüli enyhe nyomás úgy tűnik, hogy a legtöbb újszülött számára biztonságot nyújt.

A baba biztonsága az elsődleges, de a kényelme sem elhanyagolható szempont. Ügyeljen a megfelelő méretű és anyagú ruhadarabok használatára. Kerülje a kevésbé szellőző, műszálas anyagokat! Inkább a pamutból készült ruhákat részesítse előnyben.

Bármilyen legyen is az időjárás, a csecsemő hőmérséklete mindig 36,8 és 37,5 fok között legyen. Ha a normál tartományon kívül esik, az a betegség jele lehet. Amennyiben túl meleg van, akkor az hőgutát idézhet elő. Ha a csecsemők túl melegnek, kipirultnak és izzadtnak tűnnek, gyorsan lélegeznek, kezdjük minél hamarabb eltávolítani a rétegeket, majd hívjuk a mentőket. Ha nagyon hideg van, és a kicsi hőmérséklete veszélyesen alacsony szintre esik, akkor kihűlés vagy hipotermia alakulhat ki. Ilyenkor is mindenképpen szükség van a mentő hívására és egészségügyi ellátásra.

Az alábbi szempontok segítenek, hogy a szülők bármilyen időjárási forgatókönyvre felkészüljenek az újszülöttel.

Hogyan kell öltöztetni az újszülöttet hideg időben?

 • Gondoljunk tehát a már említett réteges öltözésre. Érdemes egy vékony pamutruházattal kezdeni, például egy vékony alvó pulóverrel, majd szükség szerint hozzáadva - esetleg hosszú ujjú inget és nadrágot, valamint egy overált, amennyiben nagyon hideg az időjárás.

 • A séta megkezdése előtt takarjuk be a gyermeket. Győződjünk meg arról, hogy a baba teljesen be van takarva a fejétől a lábujjig.

 • Ne felejtsük el a kocsit védő takarót sem. A babakocsi esővédője plusz egy rétegként használható, amennyiben szükséges.

 • Az autóval történő utazás során távolítsuk el a baba terjedelmes kabátját, mert az összenyomódhat a gyermekülésben, és baleset esetén problémát okozhat. A téli kabát alatt található öltözék legyen praktikus, mely megfelelő az autó klímáját illetően.

 • Óvakodjunk a túlöltöztetéstől. A túl sok takaróba vagy ruházatba öltözött csecsemőknél fennáll a túlmelegedés és fulladás veszélye.

 • Az újszülött könnyen kibújik alvás során a takarójából, emiatt öltöztessük alvózsákba. A laza ágynemű szintén veszélyt jelenthet számára.

Hogyan kell öltöztetni az újszülöttet meleg időben?

Nem csupán a hideg időjárás, hanem a forró és párás napok is veszélyesek lehetnek az újszülöttekre nézve, akik még nem tudják szabályozni saját testhőmérsékletüket. A kicsi biztonságát a következőképpen tudjuk biztosítani:

 • Vegyük le a túl sok ruharéteget. Ha a hőmérséklet meghaladja a 30 fokot, akkor az egyrétegű öltözet elegendő a csecsemő számára. Praktikus és jól bevált szabály az, hogy a csecsemőt még egy ruharétegbe öltöztesse fel, mint amit Ön visel, hogy ugyanabban a környezetben kényelmesen érezze magát. Koraszülött esetében szükség lehet még egy ruhadarabra, amíg a testtömege nem éri el a teljes életkorú csecsemő súlyát, és teste képes lesz alkalmazkodni a hőmérsékleti változásokhoz.

 • Ha igazán meleg van, akkor használjunk könnyebb szöveteket, különösen éjszaka. A babának valószínűleg még egy rétegre van szüksége, amely tartalmazhat egy könnyű alvó pulcsit és egy vékony alvózsákot.

 • Annak ellenőrzése érdekében, hogy a babának kényelmes-e, ellenőrizzük a nyakát, hogy túlságosan izzad-e vagy sem.

 • Fedjük le a baba fejét könnyű kalappal. A sapka megvédi a csecsemőt a fokozott napfénytől.

 • A babát tartsuk leárnyékolva a naptól. Az újszülöttek számára a legjobb, ha meleg vagy hideg időben teljes mértékben elkerüljük az erős napsugárzást. Győződjünk meg arról, hogy biztosítható-e az árnyékolás például a strandon. Korlátozzuk a tűző napon való tartózkodást, különösen 11.00 és 16.00 között, amikor erősebb a napsugárzás.

 • Ügyeljünk arra, hogy a baba szemét megvédjük az erőteljes sugárzástól.


© Minden jog fenntartva.